Sałatka z pomidorków koktajlowych

    Sałatka z pomidorków koktajlowych

    10polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 246 osób

    Przepisem tym podzielił się z nami pewien nasz przyjaciel, a potem my podzieliliśmy się nim z wieloma innymi przyjaciółmi. Jest to kolorowa, wyśmienita sałatka z własnej roboty sosem vinaigrette. Stanowi zawsze wyborny dodatek, gdy mamy gości na obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 40 połówek pomidorków koktajlowych
    • 170 g (1 szklanka) zielonych oliwek bez pestek, odsączonych i pokrojonych
    • 170 g (1 szklanka) czarnych oliwek bez pestek, odsączonych i pokrojonych
    • 2 posiekane dymki
    • 85 g orzeszków pinii
    • 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
    • 2 łyżki czerwonego octu winnego
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W dużej misce połączyć pomidorki koktajlowe, oliwki zielone i czarne oraz dymkę.
    2. Na suchej patelni na średnim ogniu uprażyć orzeszki piniowe na złoty kolor, często mieszając. Uprażone dodać do pomidorów.
    3. W małej misce wymieszać oliwę, ocet, cukier i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać, aby pokryła się sosem. Na godzinę wstawić do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    autor:
    4

    Naprawdę bardzo dobra sałatka. Jak robiłem drugi raz zamieniłem orzeszki pinii (są dosyć drogie) na orzechy nerkowca i też wyszła pyszna. - 31 lip 2013

    JolaFx
    autor:
    3

    Swietna salatka. ja tez zamiast pinii orzeszkow dodalam posiekane nerkowce plus dodatkowo papryczke chili na zyczenie mezusia i wyszla rewelka ;-) Przepisem juz sie podzielilam z kazdym kto jej skosztowal - 25 cze 2014

    Amieszka
    autor:
    0

    Dodałam liście świeżego szpinaku, orzechy pinii zamieniłam na pekan, bo akurat takie miałam pod ręką no i zamiast cukru miód. Pyszne, polecam - 24 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis