Sałatka z marynowanych pomidorów koktajlowych

    Sałatka z marynowanych pomidorów koktajlowych

    1polubienie
    2godz.10min.


    Zrobione przez 159 osób

    Bardzo smaczny i łatwy sposób na wykorzystanie nadmiaru pomidorków po ich zbyt obfitych plonach. Suszone zioła można zastąpić świeżymi, ale lepiej podwoić wtedy ich ilość.

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 600 g (4 szklanki) przepołowionych pomidorków koktajlowych
    • 60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego
    • 3 łyżki octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 i 1/2 łyżeczki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. W małej miseczce lub kubeczku wymieszać olej, ocet jabłkowy, zioła, sól i cukier.
    2. Pokrojone pomidorki włożyć do salaterki i zalać przygotowanym sosem. Dobrze wymieszać, by się nim pokryły. Schłodzić przez co najmniej 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz delikatnie wymieszać od dołu do góry, by rozprowadzić sos.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    OliviaKateSchwientek
    1

    Pychota. - 07 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis