Sałatka z marynowanych buraków

    Sałatka z marynowanych buraków

    2polubienia
    5godz.20min.


    Zrobione przez 75 osób

    Jest to łatwa do przygotowania, a przy tym bardzo smaczna sałatka z buraków, wspaniała na letnie pikniki i grillowanie w ogrodzie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g całych buraków z puszki
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 60 ml (1/4 szklanki) białego octu winnego
    • 40 g (1/4 szklanki) czerwonej cebuli grubo posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +5godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 5godz.20min. 

    1. Buraki odcedzić, zostawiając 1/4 szklanki płynu. Odcedzone buraki pokroić w paski długości 0,6 - 1,25 cm. Dodać cebulę i wymieszać.
    2. Pozostawiony z buraków płyn wlać do rondelka i wraz z cukrem i musztardą podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać ocet i doprowadzić roztwór do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    3. Wystudzoną marynatą zalać buraki z cebulą, wymieszać i przechowywać w lodówce przez 4 do 6 godzin. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis