Kokosowe krewetki

    Kokosowe krewetki

    9polubień
    1godz.


    Zrobione przez 1725 osób

    Te chrupiące krewetki obtacza się przed smażeniem w cieście piwno-kokosowym. Potem można je maczać w marmoladzie pomarańczowej lub w musztardzie wymieszanej z chrzanem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 2/3 szklanki piwa
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 150 g (2 szklanki) wiórków kokosowych
    • 24 krewetki
    • 3 szklanki oleju do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W średniej misce wymieszać jajko z 1/2 szklanki mąki, piwem i proszkiem do pieczenia. Do osobnej miski wsypać wiórki kokosowe, a do trzeciej - 1/4 szklanki mąki.
    2. Trzymając krewetkę za ogon obtoczyć ją najpierw w mące, otrząsając nadmiar. Następnie zanurzyć w cieście piwno-jajecznym, pozwalając spłynąć nadmiarowi ciasta. Na koniec obtoczyć w wiórkach kokosowych i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie w głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzać olej do 175°C.
    3. Smażyć krewetki partiami przez 2-3 minuty po każdej stronie, lub do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmować krewetki szczypcami i obsuszać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z ulubionym sosem do maczania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis