Sałatka z kapusty z chińskim makaronem

    Sałatka z kapusty z chińskim makaronem

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 580 osób

    Sałatka ta w niczym nie przypomina powszechnie znanej surówki z kapusty z majonezem "coleslaw". Z kawałkami kurczaka z grilla może stanowić pełny posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 3 łyżki białego octu winnego
    • 2 łyżki cukru
    • 1 opakowanie zupki chińskiej o smaku kurczaka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • 2 łyżki ziarna sezamowego
    • 1/4 szklanki blanszowanych migdałów, pokrojonych
    • 1/2 średniej główki kapusty, poszatkowanej
    • 5 posiekanych cebulek dymek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Przyprawę z zupki chińskiej wymieszać z oliwą, octem, cukrem, solą i pieprzem tworząc sos do sałatki.
    3. Ziarna sezamu i migdały rozsypać równomiernie na blasze do pieczenia i prażyć w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, aż staną się lekko brązowe.
    4. Makaron z zupki chińskiej zmiażdżyć na drobny chrust i wymieszać w dużej misce z poszatkowaną kapustą i dymką. Wlać na to przygotowany sos i dokładnie wymieszać. Posypać prażonymi nasionami sezamu i migdałami.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis