Zaloguj się Zarejestruj się

Sałatka z ciecierzycy

Jest to zdrowa sałatka o wysokiej zawartości błonnika, doprawiona sosem miodowo-musztardowym. W innym wariancie jabłko można zastąpić winogronami.

Dottie

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 425 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej
  • 60 g (0,5 szklanki) posiekanego selera naciowego
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 1 jabłko bez gniazda nasiennego, posiekane
  • 30 g (0,25 szklanki) posiekanych orzechów włoskich
  • 60 ml (0,25 szklanki) majonezu
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 0,25 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 główki sałaty lodowej - wypłukanej, wysuszonej i pokrojonej

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

  1. Ciecierzycę, selera, cebulę, jabłko lub winogrona i posiekane orzechy włożyć do salaterki.
  2. Z majonezu wymieszanego z miodem, musztardą i sokiem z cytryny przygotować sos.
  3. Polać sałatkę sosem i dobrze wymieszać. Podawać na pociętych liściach sałaty.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie