Sałatka z ciecierzycy

    Sałatka z ciecierzycy

    11polubień
    10min.


    Zrobione przez 100 osób

    Jest to zdrowa sałatka o wysokiej zawartości błonnika, doprawiona sosem miodowo-musztardowym. W innym wariancie jabłko można zastąpić winogronami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 425 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej
    • 60 g (0,5 szklanki) posiekanego selera naciowego
    • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
    • 1 jabłko bez gniazda nasiennego, posiekane
    • 30 g (0,25 szklanki) posiekanych orzechów włoskich
    • 60 ml (0,25 szklanki) majonezu
    • 1 łyżka miodu
    • 0,5 łyżeczki musztardy
    • 0,25 łyżeczki soku z cytryny
    • 0,5 główki sałaty lodowej - wypłukanej, wysuszonej i pokrojonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Ciecierzycę, selera, cebulę, jabłko lub winogrona i posiekane orzechy włożyć do salaterki.
    2. Z majonezu wymieszanego z miodem, musztardą i sokiem z cytryny przygotować sos.
    3. Polać sałatkę sosem i dobrze wymieszać. Podawać na pociętych liściach sałaty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis