Sałatka z brokułów Alyson

    Sałatka z brokułów Alyson

    4polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 390 osób

    Prawdziwa uczta dla miłośników brokułów! Delikatny słodko-kwaśny smak sałatki będzie najwyraźniejszy po kilku godzinach (lub nocy) jej chłodzenia.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 świeży brokułów, podzielony na małe kawałki
    • 70 g (0,5 szklanki) rodzynek
    • 40 g (1/4 szklanki) posiekanej czerwonej cebuli
    • 2 łyżki cukru
    • 3 łyżki białego octu winnego
    • 235 ml (1 szklanka) majonezu
    • 145 g (1 szklanka) nasion słonecznika
    • 10 plasterków wędzonego boczku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Włożyć boczek do głębokiej patelni. Smażyć na średnim ogniu, aż stanie się równomiernie brązowy. Ostudzić, pokruszyć i odstawić.
    2. W salaterce wymieszać brokuły z rodzynkami i czerwoną cebulą.
    3. W oddzielnej misce wymieszać cukier z octem i majonezem. Wlać sos majonezowy do brokułów i dobrze wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    4. Przed podaniem posypać ziarnami słonecznika i pokruszonego boczku. Jeszcze raz wymieszać i podać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    5

    Rewelacyjna sałatka, zrobiła furorę na imprezie. Surowe brokuły są dużo ciekawsze w smaku niż gotowane. - 17 lis 2013

    Amieszka
    autor:
    0

    Małe zmiany - zamiast rodzynek suszona żurawina (źle się czuję po rodzynkach) no i "majonez" zrobiony na bazie awokado. Wyszło pyszne, słodkie, lekko kwaskowe jednocześnie i przełamane smakiem pysznego boczku - 01 gru 2016

    autor:
    0

    Zrobiłam na śniadanie wielkanocne,bardzo smaczna kompozycja i ładnie się prezentuje.Jedyne co zmieniłam to ilość cukru w sosie, na 1 bardzo plaska łyżkę.Dwie to zdecydowanie za dużo ,myślę że ktoś się pomylił.Na stale zagości naszym menu. - 06 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis