Sałatka ryżowa ze szparagami i ogórkiem

    Sałatka ryżowa ze szparagami i ogórkiem

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 70 osób

    Znakomita sałatka ryżowa z mnóstwem świeżych jarzyn. Pierwszorzędny dodatek do potraw rybnych czy mięsnych, ale i do pierogów lub placków.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 415 ml (1,75 szklanki) wody
    • 185 g (1 szklanka) długoziarnistego białego ryżu
    • 450 g cienkich szparagów
    • 200 g obranego i posiekanego ogórka (bez pestek)
    • 3 posiekane dymki
    • 2 łyżki musztardy dijon
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • 0,5 łyżeczki gorczycy
    • 2,5 łyżki oleju roślinnego
    • 0,25 szklanki posiekanego świeżego koperku
    • 4 główki sałaty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W średnim garnku zagotować 1 i 3/4 szklanki wody. Dodać ryż i ponownie doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, aż woda zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki (około 20 minut). Spulchnić widelcem, przełożyć do miski. Ostudzić do temperatury pokojowej.
    2. Ze szparagów poobłamywać twarde końcówki, łodyżki pokroić na kawałki długości około 2,5 cm, włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować do miękkości (około 1 minutę). Odcedzić i opłukać zimną wodą. Ostudzone i osuszone szparagi dodać wraz z ogórkiem i cebulką do ryżu.
    3. Musztardę wymieszać z cukrem, octem, gorczycą, olejem i posiekanym koperkiem. Przykryć i wstawić do lodówki do schłodzenia. Osobno przykryć ryż z warzywami i też wstawić do lodówki.
    4. Wlać sos do sałatki, doprawić solą i pieprzem. Dno dużej miski wyścielić liśćmi sałaty i wyłożyć na to sałatkę ryżową. Udekorować gałązkami koperku.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    milusiakr
    autor:
    0

    Mając w lodówce szparagi i resztkę ryżu do wykorzystania postanowiłam zrobić sałatkę - wyszło świetnie, chociaż proporcje trochę inne (jak to w przypadku wykończeniówek). Dorzuciłam też żółtego sera, kilka ząbków czosnku i zmieniłam dressing (olej, musztarda stołowa zmieszana z francuską i jogurt naturalny). - 17 cze 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis