Sałatka z kolorowym makaronem

    Sałatka z kolorowym makaronem

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 476 osób

    Przepis na smaczną makaronową sałatkę z dużą ilością chrupiących warzyw. Ilość sosu sałatkowego najlepiej dostosować do własnych upodobań.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 450 g trójkolorowego makaronu świderki
    • 60 g (1/2 szklanki) marchewki pokrojonej w cienkie plasterki
    • 2 łodyżki selera naciowego, posiekane
    • 75 g (1/2 szklanki) posiekanej zielonej papryki
    • 65 g (1/2 szklanki) ogórka, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
    • 2 duże pomidory pokrojone w kostkę
    • 40 g (1/4 szklanki) posiekanej cebuli
    • 800 ml włoskiego sosu sałatkowego
    • 40 g (1/2 szklanki) startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz.30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Makaron ugotować al dente. Opłukać pod zimną wodą i odcedzić.
    2. Pokrojone warzywa wymieszać w dużej misce.
    3. Połączyć makaron z warzywami w dużej misce i schłodzić. Wlać sos sałatkowy, dodać parmezan i wszystko wymieszać.
    4. Przed podaniem schłodzić przez godzinę.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis