Sałatka Cezara

    Sałatka Cezara

    8polubień
    1godz.21min.


    Zrobione przez 108 osób

    Sałatka zdecydowanie warta wysiłku! Wielbicielom sałatek Cezara wariant ten z pewnością przypadnie do gustu. Cały sekret to vinaigrette i grzanki.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 główka sałaty rzymskiej
    • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki czerwonego octu winnego
    • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżki mielonej gorczycy
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • sok z 1 cytryny
    • 1 jajko
    • 45 g filetów anchois
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1/4 szklanki startego parmezanu
    • 170 g (1 i 1/2 szklanki) grzanek czosnkowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.21min. 

    1. Sałatę dokładnie umyć, liście starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przechowywać w lodówce, aż skruszeją, co najmniej 1 godzinę.
    2. Oliwę, ocet, sos Worcestershire, sól, gorczycę, czosnek i sok z cytryny wymieszać w misce na gładki sos.
    3. Jajko sparzyć, wkładając na 1 minutę do wrzątku. Po minucie wyjąć i ostudzić. Zawartość ostudzonego jajka wydłubać łyżeczką ze skorupki wprost do sosu i dokładnie wszystko wymieszać.
    4. Anchois w ilości odpowiadającej gustom i potrzebie rozetrzeć na miazgę i dodać do sosu. Kilka filetów można ewentualnie pozostawić do dekoracji.
    5. Podarte liście sałaty włożyć do dużej miski. Wlać na nie sos i lekko wymieszać. Dodać parmezan, grzanki czosnkowe i świeżo mielony pieprz i jeszcze raz przemieszać. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    1

    Proszę sprostować przepis, ponieważ chciałabym zrobić sos, lecz w "składnikach" nie widnieje MUSZTARDA, a w "przygotowaniu" nie ma wzmianki o GORCZYCY pozdrawiam - 29 gru 2013

    Allrecipes
    autor:
    0

    @Kuchareczka78 dziękujemy za czujność! Chodzi oczywiście o gorczycę Przepis już poprawiony. Smacznego! - 30 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis