Sałata rzymska z sosem czosnkowo-cytrynowym z anchois

    Sałata rzymska z sosem czosnkowo-cytrynowym z anchois

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Aromatyczna zielona sałata. Można ją przygotować w mniej niż 15 minut.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 2 filety anchois, opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym
    • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • 1 główka sałaty rzymskiej
    • 115 g parmezanu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Oddzielić liście sałaty rzymskiej. Przeciąć w poprzek na kawałki szerokości 1,5 cm, dobrze umyć i osuszyć w suszarce do sałaty.
    2. Obieraczką do warzyw zetrzeć na wiórki 1/3 szklanki parmezanu.
    3. W blenderze zmiksować na gładko czosnek z anchois i sokiem z cytryny. Stale mieszając, dodawać olej, aż wszystko się dobrze połączy. Doprawić solą i pieprzem.
    4. W misce wymieszać delikatnie sałatę z sosem, 1/4 szklanki startego parmezanu, solą i pieprzem. Podzielić sałatę pomiędzy 2 talerze i posypać pozostałymi wiórkami parmezanu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis