Ryba w ziołach Lenie

    Ryba w ziołach Lenie

    7polubień
    50min.


    Zrobione przez 29 osób

    Bukiet warzyw, świeże zioła, oraz filet z ulubionej ryby... zapieczone razem. Lubię podawać to danie z ryżem, co gwarantuje pyszny posiłek!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 cebule pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie plasterki
    • 1/2 zielonej papryki pokrojonej w cienkie plasterki
    • 3 szalotki, drobno pokrojone
    • 1/2 cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
    • 1/2 żółtego kabaczka pokrojonego w cienkie plasterki (można zastąpić żółtą odmianą cukinii)
    • 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
    • 175 g czarnych oliwek przekrojonych na pół
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
    • 1 kg filetów z dorsza
    • 15 g (1/3 szklanki) posiekanego świeżego szczypiorku
    • 15 g (1/3 szklanki) posiekanych świeżych liści bazylii
    • 15 g (1/3 szklanki) posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. Rozgrzać olej w dużej patelni. Dodać cebulę, czerwoną i zieloną paprykę oraz szalotki. Smażyć przez 3 minuty. Wmieszać cukinię, kabaczek, pomidora, oliwki i ocet balsamiczny. Podsmażać, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    3. Połowę warzyw wyłożyć do wysmarowanej olejem blaszki do pieczenia o wymiarach 23x28 cm. Pokryć warzywa połową szklanki ziół.
    4. Ułożyć filety na wierzchu warzyw i ziół. Przykryć pozostałą połową warzyw, a następnie posypać resztą ziół. Przykryć blaszkę folią aluminiową i piec przez 25 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Zbuszman
    autor:
    0

    Jeszcze nigdy nie wydobyłem takiego aromatu z ryby! Cudna potrawa - 27 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis