Pudding chlebowy z rodzynkami

    Pudding chlebowy z rodzynkami

    Zdjęcie do przepisu: Pudding chlebowy z rodzynkami
    2

    Pudding chlebowy z rodzynkami

    (314)
    40min.


    Zrobione przez 308 osób

    Jest to pyszny, zwykły pudding z chleba. Taki pudding robiła często moja mama i zawsze bardzo nam smakował.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 10 kromek białego pieczywa pokrojonego w kostkę
    • 1/4 szklanki roztopionego masła
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 6 jaj
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 szklanki gorącego mleka (ok. 70° C)
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Lekko posmarować masłem dwulitrowe naczynie do pieczenia (żaroodporne, silikonowe, brytfankę, itp.).
    2. Kostki chleba wymieszać dobrze z masłem, cynamonem i rodzynkami i przełożyć do naczynia do pieczenia.
    3. Jajka zmiksować z cukrem, wanilią i solą. Dodać mleko, dobrze wymieszać i zalać tym kostki chleba.
    4. Posypać gałką muszkatołową. Piec przez 25 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (314)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis