Kremowe ziemniaczane gratin

    Kremowe ziemniaczane gratin

    43polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 3974 osoby

    To jest ulubione danie mojego męża. Ilekroć je zrobię, mąż zawsze uważa, że to jakaś specjalna okazja. Serowy, kremowy sos i miękkie ziemniaczki czynią z tego klasycznego francuskiego dania rozkosznie uzależniające przeżycie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 cebula pokrojona w plasterki
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki masła
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 2 szklanki mleka
    • 1,5 szklanki startego sera cheddar

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wysmarować masłem litrowe naczynie żaroodporne.
    2. Ułożyć na dnie przygotowanego naczynia warstwę z połowy ziemniaków. Przykryć ziemniaki warstwą cebuli, a następnie warstwą pozostałych ziemniaków. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    3. W rondlu średniej wielkości stopić masło na średnim ogniu. Dodać mąkę i sól, i mieszać przez jedną minutę metalową trzepaczką. Dolać mleko i gotować mieszankę aż zgęstnieje. Dodać cały ser i gotować nadal mieszając, aż się ser roztopi, około 30 do 60 sekund. Zalać serem ziemniaki i przykryć naczynie folią aluminiową.
    4. Piec przez 1,5 godziny w nagrzanym piekarniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis