Kremowe ziemniaczane gratin

    (4795)

    To jest ulubione danie mojego męża. Ilekroć je zrobię, mąż zawsze uważa, że to jakaś specjalna okazja. Serowy, kremowy sos i miękkie ziemniaczki czynią z tego klasycznego francuskiego dania rozkosznie uzależniające przeżycie.


    Zrobione przez 3975 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 cebula pokrojona w plasterki
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki masła
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 2 szklanki mleka
    • 1,5 szklanki startego sera cheddar

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wysmarować masłem litrowe naczynie żaroodporne.
    2. Ułożyć na dnie przygotowanego naczynia warstwę z połowy ziemniaków. Przykryć ziemniaki warstwą cebuli, a następnie warstwą pozostałych ziemniaków. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    3. W rondlu średniej wielkości stopić masło na średnim ogniu. Dodać mąkę i sól, i mieszać przez jedną minutę metalową trzepaczką. Dolać mleko i gotować mieszankę aż zgęstnieje. Dodać cały ser i gotować nadal mieszając, aż się ser roztopi, około 30 do 60 sekund. Zalać serem ziemniaki i przykryć naczynie folią aluminiową.
    4. Piec przez 1,5 godziny w nagrzanym piekarniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4795)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis