Pstrąg z patelni

    Pstrąg z patelni

    2polubienia
    32min.


    Zrobione przez 58 osób

    Nie ma lepszego sposobu na przygotowanie świeżo złowionego pstrąga potokowego. Podawać z puree z ziemniaków i boćwiną ugotowaną na parze.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 całe pstrągi, wypatroszone, umyte (po ok. 350 g każdy)
    • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 60 g (1/2 szkl.) mąki kukurydzianej
    • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cytryny pocięte w kliny, do ozdoby

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Usunąć i wyrzucić skrzela ryb. Przepłukać ryby pod zimną wodą.
    2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej.
    3. W płytkim naczyniu wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, solą i pieprzem. Zwiększyć ogień pod patelnią.
    4. Obtaczać ryby w panierce mącznej, a następnie smażyć w rozgrzanym oleju przez około 4 do 6 minut z każdej strony, lub do momentu, gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem. Podawać z cytryną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis