Pstrąg tęczowy z sosem jogurtowym

    Pstrąg tęczowy z sosem jogurtowym

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 93 osoby

    Delikatny, łagodny w smaku pstrąg z pikantnym sosem jogurtowym. Podawać z chrupiącym chlebem i ziemniakami skropionymi sokiem z cytryny. Jeśli to możliwe, pstrąg powinien być świeżo złowiony.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 235 ml (1 szkl.) jogurtu naturalnego
    • 1 ogórek, starty na tarce
    • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 filety (po 175 g) z pstrąga tęczowego
    • 1 szczypta pieprzu cytrynowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 12min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W średniej misce wymieszać jogurt z ogórkiem, koperkiem, skórką z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik na funkcji „grill”. Brytfankę lub ruszt do grillowania spryskać tłuszczem w sprayu.
    3. Filety oprószyć pieprzem cytrynowym i położyć na ruszcie. Grillować przez około 8 minut, aż mięso będzie można łatwo rozdzielać widelcem. Przed podaniem polać sosem jogurtowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis