Pstrąg amandine

    Pstrąg amandine

    5polubień
    35min.


    Zrobione przez 109 osób

    Pstrąg amandine - czyli pstrąg w migdałach. To klasyczny i smaczny sposób na przygotowanie pstrąga.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 całe wypatroszone i sprawione pstrągi (po około 300 g)
    • sól i pieprz do smaku
    • 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
    • 4 łyżki masła
    • 55 g (1/2 szklanki) migdałów blanszowanych w słupkach
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki - do przybrania
    • 8 plasterków cytryny, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Pstrąga opłukać i osuszyć. Doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem do smaku. Obtoczyć w mące.
    2. W dużej patelni na dużym ogniu stopić 2 łyżki masła. Dodać pstrąga i przysmażyć z obu stron. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć przez około 5 minut z każdej strony, aż nie będzie w środku surowy. Wyłożyć pstrąga na półmisek i przykryć, aby zachował ciepło.
    3. Wytrzeć patelnię i włożyć do niej 2 łyżki masła. Smażyć masło na średnim ogniu, aż zacznie brązowieć. Dodać migdały i podsmażyć je, aż będą rumiane.
    4. Polać rybę sosem z migdałami, posypać natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny. Udekorować plastrami świeżej cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    alaola
    autor:
    1

    Wyśmienite! Prosty i szybki przepis a rodzina zachwycona! - 06 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis