Przypieczony lucjan czerwony w stylu cajun

    Przypieczony lucjan czerwony w stylu cajun

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 178 osób

    Filety z lucjana czerwonego pokryte mieszaniną pieprzu i ziół, a następnie smażone na dużym ogniu, aż z wierzchu sczernieją. Pikantne i pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki papryki w proszku
    • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    • 1,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżeczki cebuli granulowanej
    • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 łyżeczka oregano

    • 4 filety (po 175 g) z lucjana czerwonego (można zastąpić flądrą lub solą)
    • 350 g roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W małej misce wymieszać paprykę z pieprzem cayenne, białym i czarnym, solą, granulowanymi cebulą i czosnkiem, oraz tymiankiem i oregano.
    2. Dużą żeliwną patelnię rozgrzewać na dużym ogniu przez 10 minut lub do czasu, gdy będzie bardzo gorąca.
    3. Zanurzać rybę w roztopionym maśle, a następnie każdy filet posypać obficie mieszanką przypraw. Włożyć filety na gorącą patelnię i polać każdy 1 łyżką masła. Smażyć, aż panierka z ziół na spodzie filetu zrobi się czarna, od 3 do 5 minut. Odwrócić filety. Polać jeszcze jedną łyżką masła i smażyć jeszcze przez 2 minuty lub do momentu, gdy mięso będzie można łatwo rozdzielać widelcem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis