Półkruche ciasteczka cynamonowe

    Półkruche ciasteczka cynamonowe

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 111 osób

    Z tymi ciasteczkami wygrałam miejscowe targi poświęcone kulinariom. Są dobre na ciepło i na zimno. Doskonałe rano na śniadanie i o każdej innej porze dnia.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 110 g margaryny
    • 1 szklanka śmietany
    • 2 łyżki mleka
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżeczki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 230°C.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Posiekać z margaryną. Zrobić w środku dołek. Dodać śmietanę, 2 łyżki mleka, rodzynki i wszystko razem wymieszać (w razie potrzeby dodać trochę więcej mleka).
    3. Wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie zagnieść kilkoma (8-10) ruchami. Uklepać na grubość około 1 cm. Pociąć ciasto foremką do wykrawania ciastek, za każdym razem zanurzając ją w mące. Poukładać ciasteczka na blasze do pieczenia.
    4. Piec w temperaturze 230°C przez 10-12 minut. Przestudzić na kratce do studzenia ciast.
    5. Wymieszać cukier puder z 2 łyżeczkami mleka. Skropić tym ciastka. Posypać ewentualnie dodatkowo cynamonem i cukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis