Brytyjskie ciasteczka "scones"

    Brytyjskie ciasteczka "scones"

    4polubienia
    25min.


    Zrobione przez 249 osób

    Po wielu próbach i błędach udało mi się opracować ten przepis na ciasteczka/bułeczki "scones", które mogą śmiało konkurować ze słynnymi scones z brytyjskiej restauracji Tea & Sympathy w Nowym Jorku.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka wodorowinianu potasu (kamienia winnego)
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 szczypta soli
    • 55 g margaryny
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 szklanki mleka
    • 2 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
    2. Przesiać mąkę, kamień winny, sodę i sól do miseczki. (Uwaga: 1 łyżeczkę kamienia winnego można ewentualnie zastąpić 3 łyżeczkami soku z cytryny.)
    3. Utrzeć z masłem, aż będzie przypominać miałką bułkę tartą. Wymieszać z cukrem i z taką ilością mleka, by powstało miękkie ciasto.
    4. Wyłożyć ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię, lekko zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 2 cm. Wyciąć krążki o średnicy 5 cm i porozkładać na przygotowanej blasze. Przy pomocy pędzelka posmarować mlekiem.
    5. Piec w temperaturze 220°C przez 10 minut. Ostudzić na metalowej kratce do ciast. Podawać z masłem lub gęstą śmietaną i dżemem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kamień winny

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis