Chleb serowy na maślance

    Chleb serowy na maślance

    2polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 83 osoby

    Niebanalne odstępstwo od tradycyjnego bochenka białego chleba. Dla dodatkowego urozmaicenia można robić próby z różnymi serami.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 265 ml maślanki
    • 3 szklanki mąki chlebowej
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1,5 łyżeczki cukru
    • 3/4 szklanki startego ostrego sera (np. cheddar)
    • 1,5 łyżeczki suchych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Wszystkie skladniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać program "chleb biały". Włączyć przycisk Start.
    2. Aby upiec chleb w piekarniku, wykorzystać automat do wyrobienia ciasta, a po zakończeniu cyklu uformować bochenek i umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objetość. Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 35 do 45 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis