Pikantne filety z lucjana czerwonego

    Pikantne filety z lucjana czerwonego

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 102 osoby

    Lucjan czerwony w pikantnym sosie pomidorowym. Podawać z ryżem lub makaronem. Zamiast lucjana można użyć flądrę lub solę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 0,5 łyżki czerwonej papryki w płatkach, rozgniecionej
    • 1 łyżka kaparów, drobno posiekanych
    • 1 puszka (ok. 400 ml) pomidorów
    • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 filety (po 175 g) z lucjana czerwonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, czosnek, paprykę i kapary. Podsmażać na średnim ogniu, aż cebula zmięknie.
    2. Dodać pomidory wraz z sokiem oraz wino. Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu. Kiedy sos będzie się gotował, rozgnieść pomidory łyżką.
    3. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać filety z lucjana i dobrze przykryć je sosem. Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu, aż mięso ryby da się łatwo rozdzielać widelcem, około 15 do 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis