Pieczony łosoś alaskański pod kołderką z orzeszków pekan

    Pieczony łosoś alaskański pod kołderką z orzeszków pekan

    13polubień
    30min.


    Zrobione przez 1500 osób

    Pieczony łosoś stanowi doskonałe danie główne na Świąteczny stół!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki musztardy dijońskiej
    • 3 łyżki roztopionego masła
    • 5 łyżeczek miodu
    • 55 g bułki tartej
    • 55 g drobno posiekanych orzechów pekan
    • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    • 6 filetów (po 110 g) z łososia
    • sól i pieprz do smaku
    • 6 klinów cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. W małej misce wymieszać musztardę z masłem i miodem. W innej misce wymieszać bułkę tartą z orzechami pekan i pietruszką.
    2. Każdy filet z łososia oprószyć solą i pieprzem. Położyć na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Posmarować musztardowo-miodową mieszaniną i posypać mieszaniną z bułki tartej.
    3. Piec przez 10 minut na każde 2,5 cm grubości filetu, zmierzone w najgrubszym miejscu, lub do czasu, gdy mięso da się dzielić widelcem na płatki. Podawać z klinami z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    1

    Najlepszy sposób na łososia, polecam - 24 maj 2015

    autor:
    1

    No, no no chyba idę po sklepu po składniki bo musi fajnie smakować - 16 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis