Pieczeń wieprzowa z kapustą i kiełbasą

    Pieczeń wieprzowa z kapustą i kiełbasą

    1polubienie
    6godz.25min.


    Zrobione przez 172 osoby

    To tradycyjne danie podawane w niektórych domach w Nowy Rok - jak dowiedziałam się od mojego męża, którego rodzina pochodzi ze środkowej Pensylwanii. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza podane z puree z ziemniaków i sosem jabłkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 kg schabu bez kości, upieczonego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łodyżki świeżego tymianku
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
    • 2 kg kiszonej kapusty
    • 500 g kiełbasy, pokrojonej na kawałki wielkości ok. 7 cm

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 6godz.10min.  ›  Gotowe w: 6godz.25min. 

    1. Nagrzać piekarnik na funkcji „grill”. Włożyć pieczeń do brytfanny, posmarować oliwą, posypać tymiankiem i doprawić solą i pieprzem. Grillować przez 10 minut, aż będzie miejscami lekko przyrumienione.
    2. 1 kg kiszonej kapusty włożyć do wolnowaru. Pieczeń ułożyć w centrum, a kawałki kiełbasy ułożyć dookoła niej. Przykryć całość pozostałą kapustą.
    3. Przykryć wolnowar i gotować na wysokiej temperaturze przez 6 godzin.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis