Pączki „malasada"

    Pączki „malasada"

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 68 osób

    Aloha! Tutaj, na Hawajach, portugalskie pączki „malasada" - to jedyne pączki, jakie mamy! Są sprzedawane na kiermaszach i są bardzo popularne. Mamy na wyspach wielu portugalskich potomków. Przepyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 84 

    • 7 g suchych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)
    • 6 jaj
    • 750 g (6 szklanek) mąki pszennej
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 55 g roztopionego masła
    • 235 ml (1 szklanka) niesłodzonego skondensowanego mleka
    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 litry oleju roślinnego do smażenia
    • 400 g (2 szklanki) cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Drożdże rozpuścić z 1 łyżeczką cukru w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawić.
    2. W małej miseczce ubić jajka na gęstą masę.
    3. Do dużej miski wsypać mąkę i zrobić w środku wgłębienie. Wlać do dołka drożdże, jajka, roztopione masło, mleko, 1 szklankę wody, wsypać 1/2 szklanki cukru i sól. Ubić wszystko dokładnie na miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    4. Rozgrzać olej do 190°C. Nakładać ciasto dużą łyżką bezpośrednio na olej i smażyć na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukrze (np. wrzucając do torebki z cukrem i potrząsając nią). Podawać na gorąco.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MonikaWloch
    autor:
    0

    - 24 maj 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis