Pannukakku - fiński pieczony naleśnik

    Pannukakku - fiński pieczony naleśnik

    6polubień
    50min.


    Zrobione przez 120 osób

    Ten pyszny placek to smakołyk, który można podać na śniadanie lub na podwieczorek z herbatą. Pasują do niego syropy, dżemy, galaretki i miód, a także bita śmietana i owoce.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 szklanki mleka
    • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 4 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 230°C.
    2. W średniej misce wymieszać cukier z mąką i solą. Dodać jaja i mleko. Ubić mikserem na jednolitą masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Roztopić masło na blasze do pieczenia, po czym kołysząc blachą rozprowadzić je dokładnie po dnie. Resztę tłuszczu zlać do ciasta.
    3. Wylać ciasto na blachę i piec przez 30 minut. Podczas pieczenia wyrośnie, a po wyjęciu z piekarnika opadnie. Pociąć na kwadraty i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    - - 16 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis