Pan de Muertos - meksykański chleb zaduszkowy

    Pan de Muertos - meksykański chleb zaduszkowy

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Zrobione przez 115 osób

    Jest to chleb pieczony w Meksyku na 2 listopada, czyli na święto znane jako Dia de los Muertos - Dzień Zmarłych. Można nadawać mu różne kształty, np. aniołow lub zwierząt.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 4 łyżki margaryny
    • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
    • 60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)
    • 375 g (3 szklanki) mąki pszennej
    • 1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki nasion anyżu
    • 1/4 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
    • 1/4 szklanki cukru
    • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
    • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Podgrzać w rondelku mleko z masłem, aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia i dolać do niego ciepłą wodę. Płyn powinien mieć temperaturę około 45°C.
    2. Do dużej miski wsypać 1 szklankę mąki, drożdże, sól, nasiona anyżu i 1/4 szklanki cukru. Wyrobić to z ciepłym mlekiem, a następnie dodać jajka i skórkę pomarańczową i wyrabiać nadal, aż wszystko dobrze się połączy. Dosypać 1/2 szklanki mąki i kontynuować dosypywawanie, aż ciasto zrobi się miękkie.
    3. Przełożyć ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne.
    4. Umieścić ciasto w lekko natłuszczonej misce, przykryć plastikową folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Zajmie to około 1 do 2 godzin. Wyrośnięte ciasto zagnieść jednym energicznym ruchem i uformować z niego duży bochenek z okrągłą gałką na czubku. Położyć na blasze do pieczenia, luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub do momentu, gdy niemal podwoi swoją wielkość.
    5. Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez około 35 do 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika nieco ostudzić, a następnie pokryć glazurą.
    6. Przygotowanie glazury: W małym rondelku połączyć 1/4 szklanki cukru, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować przez 2 minuty. Gdy chleb jest jeszcze ciepły, rozprowadzić po nim glazurę za pomocą pędzelka. Po wierzchu posypać cukrem.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis