Owsiane muffiny z kropelkami czekolady

    Owsiane muffiny z kropelkami czekolady

    15polubień
    45min.


    Zrobione przez 524 osoby

    Pożywne, śniadaniowe babeczki z kropelkami czekolady. Naładują energią, osłodzą poranek, aromatem zwabią cała rodzinę do kuchni!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 i 1/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
    • 1 i 1/4 szklanki mleka
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki oleju roślinnego
    • 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
    • 3/4 szklanki półsłodkich kropelek czekoladowych (czekoladowego groszku)
    • 1 szklanka posiekanych orzechów pekan
    • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wymieszać płatki owsiane z mlekiem i odstawić na 15 minut. Nagrzać piekarnik do 205°C. Nasmarować tłuszczem formę na 12 muffinów.
    2. Do masy owsianej dodać jajko, olej, 1/2 szklanki brązowego cukru, czekoladowe kropelki i 1/2 szklanki orzechów i wymieszać.
    3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy owsianej i wymieszać tylko na tyle, by wszystko nasiąkło wilgocią. Foremkę napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wierzch posypać pozostałym cukrem i orzechami.
    4. Piec w temperaturze 205°C przez 20 do 25 minut.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    0

    Morze być - 02 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis