Owoce morza pieczone na plaży

    Owoce morza pieczone na plaży

    Zapisz do ulubionych
    5godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Wychowałem się na wschodnim wybrzeżu USA, w stanie Rhode Island, gdzie owoce morze są podstawą kuchni. To wspaniały przepis, bo owoce morza naprawdę piecze się na plaży! Wymaga dużo pracy, ale warto! Trzeba tylko zebrać sporo kamieni i wodorostów.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 20 niewielkich (0,5 kg) homarów
    • 9 kg oczyszczonych małży w skorupkach
    • 4,5 kg muli, oczyszczonych i obranych z wąsów
    • 4,5 kg dorsza
    • 20 zwykłych ziemniaków
    • 20 słodkich ziemniaków
    • 20 kolb kukurydzy
    • 2,5 kg kiełbasy smażonej lub zgrillowanej
    • 2,5 kg parówek
    • 2,5 kg kiełbasy wieprzowej
    • 1,5 kg słodkiej cebuli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3godz.30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 5godz. 

    1. Na plaży wykopać dół w piasku o wielkości mniej więcej: szerokość = 60 cm, długość = 120 cm, głębokość = 45 cm. Wyłożyć dziurę kamieniami z plaży. W środku dziury rozpalić ognisko i przykryć kamieniami z plaży. Nagrzewać kamienie przez 2-3 godziny.
    2. Usunąć węgiel i/lub żar z dziury, a następnie na dnie równo rozłożyć gorące kamienie. Na gorące kamienie położyć około 15 litrów wodorostów (mokrych).
    3. Pracując szybko, ułożyć na wodorostach warstwy ze składników, powinny one być ułożone równomiernie jedna na drugiej w następującej kolejności: małże, mule, ryba, kiełbasa, parówki (zawinięte w materiał bawełniany lub gazę), cebula, ziemniaki (białe i słodkie) , kukurydza, a na końcu homary.
    4. Produkty przykryć czystą, wilgotną ściereczką. Na ściereczce rozłożyć pozostałe wodorosty.
    5. Cały otwór wraz z żywnością przykryć mokrym brezentem, zamykając tym samym ujście pary produkowanej przez wodorosty na gorących kamieniach. Zrobić tylko bardzo mały otwór, aby wyrównało się ciśnienie. Piec przez 1 godzinę lub więcej. Danie jest gotowe gdy ziemniaki są miękkie. Podawać z roztopionym masłem (w którym można maczać owoce morza) i ze szczypcami do homara. Niezbędne będą też serwetki!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis