Niewiarygodnie pyszne bułeczki

    Niewiarygodnie pyszne bułeczki

    16polubień
    2godz.15min.


    Zrobione przez 680 osób

    Zwykłe drożdżowe bułeczki, łatwe do zrobienia. Z takiego samego ciasta można też zrobić drożdżówki z cynamonem.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 3/4 szklanki mleka
    • 3/4 szklanki wody
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka
    • 5 łyżeczek suchych drożdży
    • 5 szklanek mąki pszennej
    • 1/2 szklanki stopionej margaryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. W garnku na średnim ogniu podgrzać mleko z wodą, cukrem i solą. Zdjąć z ognia i wymieszać z jajami i drożdżami.
    2. Odmierzyć mąkę do dużej miski. Zrobić w mące wgłębienie i wlać do niego mleko z drożdżami. Nie mieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na 20 do 30 minut.
    3. Wlać do mąki stopioną margarynę i dobrze wymieszać. Dodać więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt lepkie. Lekko pougniatać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 do 30 minut.
    4. Uformować z ciasta bułki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Zostawić na 20 do 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
    5. Piec w piekarniku nagrzanym do 205°C przez 15 minut, aż będą złotobrązowe.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    0

    Prostota to jest to co lubię a bułeczki wyszły pyszne. Oczywiście przepis przekazałam rodzicom i teściom. Rozchodzi się jak świerze bułeczki ;-) - 09 lut 2016

    KamilMaksymiszyn
    0

    Przepis podzieliłem przez 2 bo robiłem dla siebie (; Pierwszy raz wyszły za twarde bo nie wiedziałem, że z ciastem drożdżowym trzeba tak delikatnie (; Drugie już klasa ^^ - 04 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis