Krążki cebuli w piwnym cieście

    Krążki cebuli w piwnym cieście

    21polubień
    1godz.


    Zrobione przez 113 osób

    Lekkie i chrupiące krążki cebuli. Usmażone w cieście zrobionym na ulubionym piwie wciągają niczym nałóg!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 2 jajka; żółtka oddzielić od białek
    • 1 szklanka piwa
    • 4 łyżki roztopionego masła
    • sól do smaku
    • 3 duże cebule pokrojone w krążki
    • 2 l oleju do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Przesiać mąkę do dużej miski. W innej dużej misce roztrzepać żółtka i wymieszać z piwem, masłem i solą. Odsypać 1 szklankę mąki do obtaczania cebuli. Pozostałą mąkę dodać do żółtek z piwem i dobrze wymieszać. Pozostawić ciasto, żeby odpoczęło przez 30 do 60 minut.
    2. Nagrzać frytkownicę do 190°C lub dobrze nagrzać patelnię do smażenia w głębokim oleju.
    3. W małej misce ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć je z ciastem.
    4. Obtoczyć każdy krążek cebuli w mące, a następnie zanurzyć w cieście.
    5. Smażyć panierowane krążki po kilka na raz w głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru. Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    to jest pyszna tyle,ze pracochlonna przekaska....ale warto..mniam... - 17 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis