Niemiecka sałatka ziemniaczana na Oktoberfest

    (248)
    1 godz. 30 min

    Ta ziemniaczana sałatka znakomicie smakuje z "bratwurst und kraut", czyli z kiełbasą i kiszoną kapustą (no i oczywiście z piwem!).


    Zrobione przez 293 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 1,5 kg obranych i pokrojonych ziemniaków
    • 80 g posiekanej cebuli
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki majonezu
    • 1/4 szklanki oleju roślinnego
    • 1/2 szklanki octu jabłkowego
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
    • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i gotować, aż będą miękkie ale wciąż jędrne, około 15 minut. Odcedzić i przełożyć do dużej miski. Dodać cebulę.
    2. W dużej misce wymieszać majonez z olejem, octem, cukrem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z ziemniakami i cebulą. Przed podaniem odczekać godzinę, aby ziemniaki przeszły smakiem sosu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (248)

    Komentarze po polsku (3)

    KatarzynaShpakJaniszewska
    12

    uwielbiam tę sałatkę  -  18 lis 2013

    WeronikaSnajdar
    0

    Bardzo znana sałatka u nas w domu od "zawsze" była na wigilię do karpia.Ale można też dodać ogórek konserwowy na inną imprezkę. Łatwa, tania i b. smaczna bez warzyw które powodują wzdęcia.  -  18 wrz 2017

    autor:
    0

    Ja też bardzo ją lubię Ziemniaki to świetna baza do wielu potraw! Nic tylko jeść  -  31 maj 2017

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis