Niemiecka sałatka ziemniaczana na Oktoberfest

  • 1komentarz
  • 12polubień
  • 1godz.30min.

Ta ziemniaczana sałatka znakomicie smakuje z "bratwurst und kraut", czyli z kiełbasą i kiszoną kapustą (no i oczywiście z piwem!).

luvs2bake

Składniki

ilość porcji: 7 

  • 1,5 kg obranych i pokrojonych ziemniaków
  • 80 g posiekanej cebuli
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i gotować, aż będą miękkie ale wciąż jędrne, około 15 minut. Odcedzić i przełożyć do dużej miski. Dodać cebulę.
  2. W dużej misce wymieszać majonez z olejem, octem, cukrem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z ziemniakami i cebulą. Przed podaniem odczekać godzinę, aby ziemniaki przeszły smakiem sosu.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

KatarzynaShpakJaniszewska
0

uwielbiam tę sałatkę - 18 lis 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie