Niemiecka sałatka ziemniaczana na Oktoberfest

    Niemiecka sałatka ziemniaczana na Oktoberfest

    24polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 273 osoby

    Ta ziemniaczana sałatka znakomicie smakuje z "bratwurst und kraut", czyli z kiełbasą i kiszoną kapustą (no i oczywiście z piwem!).

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 1,5 kg obranych i pokrojonych ziemniaków
    • 80 g posiekanej cebuli
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki majonezu
    • 1/4 szklanki oleju roślinnego
    • 1/2 szklanki octu jabłkowego
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
    • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i gotować, aż będą miękkie ale wciąż jędrne, około 15 minut. Odcedzić i przełożyć do dużej miski. Dodać cebulę.
    2. W dużej misce wymieszać majonez z olejem, octem, cukrem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z ziemniakami i cebulą. Przed podaniem odczekać godzinę, aby ziemniaki przeszły smakiem sosu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KatarzynaShpakJaniszewska
    11

    uwielbiam tę sałatkę - 18 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis