Naleśniki wegańskie

    Naleśniki wegańskie

    6polubień
    2godz.25min.


    Zrobione przez 67 osób

    Jest to jedyny przepis, z jakiego kiedykolwiek udało mi się zrobić wegańskie naleśniki. Nie chciałam używać żadnych gotowych zamienników jaj, bo jest to dość kłopotliwe. A więc cieszcie się teraz weganie, tylko nie opychajcie się zbyt łapczywie, tak jak ja, bo teraz pęka mi brzuch! Syrop klonowy można zastąpić syropem z orzechów laskowych lub innym. Do złożonego naleśnika można tez włożyć trochę półsłodkich groszków czekoladowych, żeby się stopiły i rozlały po nim.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 

    • 1/2 szklanki mleka sojowego
    • 1/2 szklanki wody
    • 1/4 szklanki roztopionej margaryny sojowej
    • 1 łyżka cukru trzcinowego turbinado
    • 2 łyżki syropu klonowego
    • 1 szklanki niebielonej mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Mikserem lub w robocie kuchennym wymieszać mleko sojowe z wodą, margaryną sojową, cukrem, syropem, mąką i solą. Przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki do schłodzenia.
    2. Margaryną sojową posmarować lekko patelnię o średnicy 12 do 15 cm i porządnie rozgrzać. Wlać około 3 łyżki ciasta na patelnię i kołysząc nią na boki rozprowadzić ciasto równomiernie po dnie. Smażyć, aż ciasto samo odklei się od dna i bez odrywania da się odwrócić na drugą stronę. Obsmażyć przez chwilę drugą stronę i zdjąć naleśnik na stolnicę lub talerz.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis