Najlepsze muffiny wszechczasów

    Najlepsze muffiny wszechczasów

    12polubień
    35min.


    Zrobione przez 1004 osoby

    Potraktuj ten przepis jako podstawowy, a dodatki zmieniaj zależnie od nastroju. Przykłady znajdziesz poniżej. Ten przepis Cię nie zawiedzie!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 1 jajko
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    2. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier w dużej misce. Zrobić w środku wgłębienie. W małej miseczce lub w póllitrowej miarce kuchennej roztrzepać jajko, wymieszać z mlekiem i olejem. Wlać do dołka w mące. Szybko wymieszać lekko widelcem, aż mąka przesiąknie wilgocią, ale nie zagniatać. Ciasto będzie grudkowate. Wlać do wyłożonych papilotkami foremek do babeczek.
    3. Warianty muffinów: z jagodami - dodać 1 szklankę świeżych jagód; z rodzynkami - dodać 1 szklankę drobno posiekanych rodzynek; z daktylami - dodać 1 szklankę drobno posiekanych daktyli; z serem - zagnieść ciasto z 1 szklanką tartego ostrego żółtego sera; z boczkiem - zagnieść z 1/4 szklanki wysmażonego, wystudzonego, pokruszonego boczku.
    4. Piec przez 25 minut lub na złoty kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis