Najlepsza sałatka Cezara

    Najlepsza sałatka Cezara

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniały, sycący sos z anchois sprawia, że sałatka ta to właściwie cały posiłek. Podawać z chrupiącym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 ząbków czosnku
    • 3/4 szklanki majonezu
    • 5 posiekanych filetów anchois
    • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
    • 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 6 łyżek startego parmezanu
    • sól do smaku
    • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • 4 szklanki czerstwego chleba pokrojonego w kostkę
    • 1 główka sałaty rzymskiej, podarta na małe kawałki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Do niewielkiej miseczki wycisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku i wymieszać z majonezem, anchois, sosem Worcestershire, musztardą, sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami parmezanu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce do momentu użycia.
    2. Rozgrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Pozostałe 3 ząbki czosnku pokroić na ćwiartki i wrzucić do gorącej oliwy. Podsmażać, aż lekko zbrązowieją, a następnie wyjąć z patelni. Na gorący olej wrzucić kostki chleba. Obsmażać, często obracając, aż się lekko zrumienią. Wyjąć z oliwy i doprawić solą i pieprzem.
    3. Liście sałaty włożyć do dużej miski. Wymieszać z sosem, pozostałym parmezanem i przygotowanymi grzankami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis