Muffiny z miodem i otrębami

    Muffiny z miodem i otrębami

    4polubienia
    3godz.55min.


    Zrobione przez 178 osób

    Muffiny te są upieczone z otrębów zbożowych, a słodzone miodem, cukrem trzcinowym i sokiem ananasowym. Przepis wymaga, aby ciasto leżało w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Można je przygotować poprzedniego wieczoru i upiec rano. Z przepisu wychodzi 20 babeczek normalnych rozmiarów lub 12 dużych.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 2 szklanki soku ananasowego
    • 2 szklanki złotych rodzynek
    • 1 szklanka brązowego cukru trzcinowego
    • 1/2 szklanki oleju roślinnego
    • 1/2 szklanki miodu
    • 5 jajek
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 szklanki otrębów zbożowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +3godz.10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.55min. 

    1. W małej misce połączyć sok z ananasa z rodzynkami. Odstawić.
    2. W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać otręby i wymieszać. Odstawić.
    3. W dużej misce wymieszać brązowy cukier z olejem, miodem i jajami i dobrze wymieszać. Dodać mieszankę z otrębami i dobrze wymieszać. Wyrobić wszystko z sokiem z rodzynkami. Ciasto będzie rzadkie, ale zgęstnieje podczas chłodzenia. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na noc.
    4. Schłodzone ciasto zamieszać. Napełnić nim wyłożone papilotkami lub posmarowane tłuszczem foremki do pieczenia babeczek do 3/4 ich wysokości.
    5. Piec w piekarniku nagrzanym do 205°C przez 20 do 25 minut. Po wyjęciu studzić przez 10 minut w foremkach, następnie wyjąć na kratkę do studzenia ciast.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis