Muffiny z makiem

    Muffiny z makiem

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 187 osób

    Są to najlepsze muffiny, jakie kiedykolwiek robiłam. Nie są wprawdzie dietetyczne, ale ja się tym nie przejmuję. (Mogę uważać na inne rzeczy - te są za dobre!) Piekę je w formie do dużych muffinów, ale można też stosować foremki normalnego rozmiaru. Trzeba tylko odpowiednio dostosować czas pieczenia.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3 jajka
    • 2,5 szklanki cukru
    • 1 i 1/4 szklanki oleju roślinnego
    • 1,5 szklanki mleka
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżki maku
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    • 2 łyżeczki roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Jajka utrzeć z olejem i 2 i 1/2 szklankami cukru. Dodać mleko, sól, proszek do pieczenia, mak, ekstrakt waniliowy i migdałowy i mąkę. Dobrze wymieszać.
    2. Piec w wyłożonych papilotkami foremkach do babeczek (wypełnionych do 3/4 wysokości lub w trzech małych natłuszczonych formach keksowych) w temperaturze 175°C przez 15-20 minut dla muffinek lub 50-60 minut dla keksówek. Wierzchy powinny być rumiane, a wykałaczki wyjęte po nakłuciu ciasta - czyste i suche.
    3. Polewa: W rondelku na małym ogniu połączyć 3/4 szklanki cukru z roztopionym masłem i z sokiem pomarańczowym i dodać po 1/2 łyżeczki każdego z ekstraktów zapachowych. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gdy polewa przestygnie do temperatury pokojowej, polać nią ciasta w formach lub zanurzyć w niej wierzchy muffinek. (Nie stosować polewy, jeśli absolutnie nie jest się w stanie znieść rozgardiaszu!)
    4. Wyjąć muffiny z foremek najszybciej jak to tylko możliwe, gdy są jeszcze gorące i zanurzyć w polewie. Odwrócić polukrowaną stroną do góry i ustawić na kratce do studzenia ciast. Ciasto w keksówkach polać równomiernie lukrem jeszcze w foremkach. Wyjąć z foremek, gdy trochę już przestygnie. Owszem, można się przy tym nieco pobrudzić, ale warto!

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis