Muffiny z kropelkami czekolady

    Muffiny z kropelkami czekolady

    11polubień
    40min.


    Zrobione przez 889 osób

    Łatwe, szybkie i dobre! No i wyobraź sobie ten aromat, który rozejdzie sie po całym domu, gdy je wyjmiesz z piekarnika...!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3/4 szklanki mleka
    • 1/3 szklanki oleju roślinnego
    • 1 jajko
    • 3/4 szklanki półsłodkich kropelek czekoladowych (czekoladowego groszku)
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 205°C. Posmarować tłuszczem tylko denka foremek do pieczenia muffinów lub wyłożyć papilotkami.
    2. W średniej misce starannie wymieszać mąkę z 1/2 szklanki cukru, proszkiem do pieczenia, czekoladowymi kropelkami i solą. W małej miseczce połączyć jajka z olejem i z mlekiem i dobrze wymieszać. Dodać do suchych składników i wszystko razem wymieszać, aż powstanie wilgotna, grudkowata, kleista masa.
    3. Napełnić foremki do 2/3 wysokości. Wierzch babeczek oprószyć przed pieczeniem mieszaniną cukru białego (3 łyżki) z cukrem brązowym (2 łyżki).
    4. Piec przez 20 do 25 minut, lub do momentu, gdy wkłuta w ciasto wykałaczka będzie po wyjęciu sucha i czysta. Studzić w foremkach przez 1 minutę. Podawać ciepłe.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    Allrecipes
    autor:
    3

    Robaku_czekoladowy: masło trafiło do przepisu przez przypadek - oczywiście miał być tylko olej! Ups! Dziękujemy za wiadomość o tym naszym błedzie i za opinię - 28 lis 2012

    3

    Przepis zawiera błąd, gdyż w składnikach mamy podany "olej roślinny", a w punkcie 2 "masło". Ja użyłam oleju, ciasto wyszło . Babeczki były przepyszne, aczkolwiek ja dodałabym mniej cukru. Pomysł z posypką - rewelacja! - 27 lis 2012

    KingaMarkowska
    2

    witam właśnie skończyłam piec babeczki i powiem szczerze że zamiast mleka dodałam taką samą proporcję wody gazowanej i są po prostu przepyszne dzięki za tak szybki i wspaniały przepis polecam wszystkim - 26 cze 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis