Muffiny truskawkowe

    Muffiny truskawkowe

    15polubień
    50min.


    Zrobione przez 861 osób

    Muffiny te można zrobić z truskawkami świeżymi lub mrożonymi. W przypadku korzystania z mrożonych owoców, trzeba je trochę rozmrozić i posiekać.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 150 g (1 szklanka) drobno pokrojonych truskawek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +10min. studzenie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Posmarować tłuszczem formę na 8 babeczek (lub 8 pojedynczych foremek), albo wyłożyć foremkę papilotkami.
    2. W małej misce lekko roztrzepać jajka z mlekiem i olejem. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone truskawki i mieszając obtoczyć w mące. Wlać mleko z jajkami i wszystko razem wymieszać.
    3. Napełnić ciastem foremki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, do chwili gdy będą sprężyste. Wyjąć z foremek po 10 minutach studzenia.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    2

    Zdecydowanie za dużo soli - zmniejszyłabym na szczyptę, bo sa za bardzo słone. Wyglądają apetycznie i ładnie pachną. - 28 cze 2015

    SlawkaRynarzewska
    0

    jakie rozwalone - 13 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis