Muffiny owsiano-bananowe

    Muffiny owsiano-bananowe

    61polubień
    35min.


    Zrobione przez 1112 osób

    Zdrowy i pyszny poranny przysmak. Ze szklanką mleka lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy da dość energii na całe przedpołudnie.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka płatków owsianych
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • 3/4 szklanki mleka
    • 1/3 szklanki oleju roślinnego
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 szklanka rozgniecionych bananów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Połączyć mąkę z płatkami owsianymi, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
    2. Wbić jajko do dużej miski i lekko roztrzepać. Dodać mleko, olej i wanilię i wymieszać. Dodać purée z bananów i dokładnie wymieszać. Połączyć mieszankę mączną z masą bananową. Formę do 12 muffinów wyłożyć papierowymi foremkami. Wszystkie napełnić po równo ciastem.
    3. Piec w temperaturze 205°C przez 18 do 20 minut.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (7)

    autor:
    8

    dla mnie bomba! Bardzo pyszne Myślę, że spasują też mojego mężowi - 03 sie 2012

    autor:
    7

    Przepis bardzo dobry, polecam odczekać aż płatki owsiane napęcznieją. Ciasto dobrze wyrasta.. No i pychotka! Do mleka owszem :-) - 23 sie 2012

    autor:
    5

    - 27 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis