Marynowane ogórki z lodówki

    Marynowane ogórki z lodówki

    11polubień
    15min.


    Zrobione przez 128 osób

    Przepis ten dała mi moja śp. teściowa, aby wykorzystywać obfite letnie plony ogórków. Sąsiad dał mi niedawno cztery dwudziestolitrowe wiadra ogórków ze swojego ogrodu, więc narobiłem w ten sposób marynat dla całej okolicy. Zachowają świeżość w lodówce przez 2 i pół do 3 tygodni.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 1 kg ogórków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 szklanki cukru
    • 200 g (1 szklanka) posiekanej czerwonej cebuli
    • 150 g (1 szklanka) posiekanej zielonej papryki
    • 1 szklanka octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka nasion selera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Wymieszać ogórki z solą i pozostawić na 1 godzinę. Nie odcedzać, a tylko dodać cukier, cebulę, paprykę, ocet i nasiona selera. Dobrze wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis