Marynowane ogórki z lodówki

    (139)

    Przepis ten dała mi moja śp. teściowa, aby wykorzystywać obfite letnie plony ogórków. Sąsiad dał mi niedawno cztery dwudziestolitrowe wiadra ogórków ze swojego ogrodu, więc narobiłem w ten sposób marynat dla całej okolicy. Zachowają świeżość w lodówce przez 2 i pół do 3 tygodni.


    Zrobione przez 128 osób

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 1 kg ogórków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 szklanki cukru
    • 200 g (1 szklanka) posiekanej czerwonej cebuli
    • 150 g (1 szklanka) posiekanej zielonej papryki
    • 1 szklanka octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka nasion selera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Wymieszać ogórki z solą i pozostawić na 1 godzinę. Nie odcedzać, a tylko dodać cukier, cebulę, paprykę, ocet i nasiona selera. Dobrze wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (139)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis