Marynowane ogórki z lodówki

    Marynowane ogórki z lodówki

    Zdjęcie do przepisu: Marynowane ogórki z lodówki
    1

    Marynowane ogórki z lodówki

    (136)
    15min.


    Zrobione przez 128 osób

    Przepis ten dała mi moja śp. teściowa, aby wykorzystywać obfite letnie plony ogórków. Sąsiad dał mi niedawno cztery dwudziestolitrowe wiadra ogórków ze swojego ogrodu, więc narobiłem w ten sposób marynat dla całej okolicy. Zachowają świeżość w lodówce przez 2 i pół do 3 tygodni.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 1 kg ogórków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 szklanki cukru
    • 200 g (1 szklanka) posiekanej czerwonej cebuli
    • 150 g (1 szklanka) posiekanej zielonej papryki
    • 1 szklanka octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka nasion selera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Wymieszać ogórki z solą i pozostawić na 1 godzinę. Nie odcedzać, a tylko dodać cukier, cebulę, paprykę, ocet i nasiona selera. Dobrze wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (136)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis