Makaron z sosem z tuńczyka

    Makaron z sosem z tuńczyka

    7polubień
    40min.


    Zrobione przez 161 osób

    Do tego pysznego sosu używa się tuńczyka z puszki. Można nim polać dowolny, ulubiony rodzaj makaronu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 łyżka kaparów
    • 1 puszka (ok. 400 ml) pomidorów w cząstkach
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
    • 2 puszki (po 175 g) tuńczyka z puszki, odsączonego
    • 1 opakowanie (450 g) makaronu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużej patelni rozgrzać olej na małym ogniu. Dodać cebulę i czosnek, i smażyć, mieszając, aż cebula zmięknie. Wmieszać kapary, pomidory, sok z cytryny i natkę pietruszki. Doprawić do smaku papryką w płatkach i pieprzem. Gotować delikatnie przez 3 minuty, aby sos zgęstniał. Dodać tuńczyka, delikatnie wymieszać i podgrzać całość.
    2. W czasie gdy sos będzie się gotował, ugotować makaron w dużym garnku, aby był al dente. Dobrze odcedzić.
    3. Wymieszać makaron z sosem i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Sos pyszny! Super połączenie kaparów i tuńczyka, ja jednak daje trochę mniej soku z cytryny. Polecam wszystkim smakoszom - 29 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis