Makaron z sosem z tuńczyka
1 / 1 Zdjęcie:  Fit&Healthy Mom
Następne

Makaron z sosem z tuńczyka

Do tego pysznego sosu używa się tuńczyka z puszki. Można nim polać dowolny, ulubiony rodzaj makaronu.

Amanda

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 puszka (ok. 400 ml) pomidorów w cząstkach
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach
  • 2 puszki (po 175 g) tuńczyka z puszki, odsączonego
  • 1 opakowanie (450 g) makaronu

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. W dużej patelni rozgrzać olej na małym ogniu. Dodać cebulę i czosnek, i smażyć, mieszając, aż cebula zmięknie. Wmieszać kapary, pomidory, sok z cytryny i natkę pietruszki. Doprawić do smaku papryką w płatkach i pieprzem. Gotować delikatnie przez 3 minuty, aby sos zgęstniał. Dodać tuńczyka, delikatnie wymieszać i podgrzać całość.
  2. W czasie gdy sos będzie się gotował, ugotować makaron w dużym garnku, aby był al dente. Dobrze odcedzić.
  3. Wymieszać makaron z sosem i podawać.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie