Makaron z kiełbasą i kapustą kiszoną

    Makaron z kiełbasą i kapustą kiszoną

    12polubień
    40min.


    Zrobione przez 206 osób

    Szybkie i proste danie. Ostry smak kapusty kiszonej nie jest dominujący dzięki makaronowi i kiełbasie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 350 g surowego makaronu rurki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 500 g kiełbasy pokrojonej w 1 cm kawałki
    • 350 g kapusty kiszonej, odsączonej i wypłukanej
    • 2 łyżki musztardy dijońskiej
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • 60 ml (1/4 szkl.) białego wina
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę. Dodać makaron i gotować przez 8 do 10 minut lub do momentu, gdy będzie al dente, odcedzić.
    2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażać cebulę i paprykę, często mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać czosnek i kiełbasę, i smażyć, aż kiełbasa się przyrumieni, około 8 minut. Dodać kiszoną kapustę, musztardę i pieprz cayenne, dusić jeszcze ok. 4 minuty. Dodać wino i pietruszkę, wymieszać i dobrze podgrzać całość.
    3. Wymieszać ugotowany makaron z kiełbasą i kapustą, i natychmiast podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis