Łosoś w sosie z czerwonej papryki

    Łosoś w sosie z czerwonej papryki

    7polubień
    40min.


    Zrobione przez 192 osoby

    Pieczony łosoś podany z sosem z czerwonej papryki na makaronie nitki (można też użyć makaronu spaghetti).

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety (po 110 g) z łososia
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 100 g pieczonej czerwonej papryki
    • 25 g startego parmezanu
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 2 łyżeczki drobno posiekanych papryczek jalapeno
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 10 g posiekanej świeżej kolendry
    • 235 ml bulionu drobiowego
    • 1 opakowanie (ok. 200 g) makaronu nitki (lub spaghetti)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W 20 centymetrowym naczyniu żaroodpornym ułożyć filety z łososia jeden obok drugiego. Skropić sokiem z cytryny. Szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową. Piec w temperaturze 230 stopni C aż ryba zmatowieje, ale nadal będzie wyglądać na wilgotną w najgrubszym miejscu (12 do 14 minut).
    2. Tymczasem w blenderze zmiksować na gładko czerwoną paprykę z parmezanem, mąką kukurydzianą, ostrymi papryczkami i czosnkiem. Dodać kolendrę i bulion drobiowy i wymieszać.
    3. Wlać mieszaninę z papryką do 25-cm patelni. Mieszać na dużym ogniu, aż mieszanina zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień, aby mieszanina pozostała ciepła.
    4. Ugotować makaron do miękkości w 3 litrach wrzącej wody (około 7 minut). Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka.
    5. Soki, które wyciekły z łososia podczas pieczenia, wmieszać do sosu z czerwonej papryki. 1,5 szklanki sosu wymieszać z makaronem. Nałożyć makaron na talerze, a na wierzch ułożyć filety z łososia, polewając pozostałym sosem. Podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis