Łosoś grillowany w pomarańczach

    Łosoś grillowany w pomarańczach

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 50 osób

    To pyszny łosoś na odświętny obiad, można go też podać na Wigilijny stół, jeśli lubimy nieco odmiany.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 duże pomarańcze
    • 8 filetów (po 110 g) z łososia
    • 2 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina
    • 50 g posiekanej dymki lub szczypiorku
    • 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik włączając opcję „grill”.
    2. Naciąć, obrać i oczyścić z białej skórki pomarańcze. Pokroić w poprzek na 0,5 cm plastry. Filety z łososia posolić i położyć na ruszt, podstawiając poniżej blachę, na którą będą ściekać soki.
    3. Umieścić filety około 10-15 cm od źródła ciepła. Piec przez 15 minut pod rozgrzanym grillem lub przez 10 minut na każde 2,5 cm grubości filetów. Wyjąć z piekarnika tuż zanim będą całkowicie upieczone. Skropić octem. Ułożyć na wierzchu okrągłe plastry pomarańczy. Posypać zieloną cebulką i mielonym pieprzem. Grillować jeszcze przez 1 minutę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis