Łosoś cytrynowo-czosnkowy

    Łosoś cytrynowo-czosnkowy

    23polubienia
    30min.


    Zrobione przez 135 osób

    Świeży łosoś nie wymaga zbyt wiele przygotowania. Te filety z łososia są smażone na dobrym, słodkim maśle z czosnkiem, a następnie lekko skropione sokiem z cytryny. Jeśli chcemy trochę bardziej zaszaleć i ładnie zaprezentować łososia, możemy skarmelizować cebulę i udekorować nią łososia.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
    • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    • 2 filety z łososia (po 110 g)
    • 1 cytryna

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Filety z łososia oprószyć z obu stron pieprzem cytrynowym.
    2. W dużej patelni na średnim ogniu stopić masło. Dodać czosnek i łososia. Smażyć przez 10 minut na każde 2,5 cm grubości filetów, lub do momentu, gdy mięso ryby będzie można lekko rozdzielać widelcem. Po upływie połowy czasu smażenia obrócić filety na drugą stronę, aby się przyrumieniły z obydwu stron. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    3

    Takie proste, a tak pyszne! - 21 maj 2015

    autor:
    1

    Bardzo pyszne i bardzo proste. Nawet takiemu analfabecie kulinarnemu jak ja przyrządzenie tego dania nie sprawiło problemu. Polecam! - 21 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis