Łatwa focaccia

    Łatwa focaccia

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 293 osoby

    Parmezan i rozmaryn nadają temu pieczywu wspaniałego aromatu i pysznego smaku. Skropiony oliwą kawałek takiej focacci z plasterkiem świeżego pomidora i kieliszkiem białego wina wystarczy za całą kolację!

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 200 g (1,5 szklanki) mąki chlebowej
    • 190 g (1,5 szklanki) maki pszennej
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka cukru
    • 7 g drożdży instant
    • 1,3 szklanki ciepłej wody (45°C)
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
    • 2 łyżki tartego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W dużej misce ceramicznej wymieszać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie. Wsypać do dołka cukier i drożdże. Ostrożnie wlać na to wodę. Pozostawić na około 5 minut, aż drożdże zaczną działać. Następnie dolać do wgłębienia 2 łyżki oleju. Drewnianą łyżką zamieszać rozczyn w środku miski i stopniowo poszerzać krąg, mieszając dopóty, dopóki wszystkie składniki nie połączą się.
    2. Wyjąć ciasto z miski i przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Lekko zagnieść, aż stanie się gładkie, ale wciąż miękkie. Do czystej miski wlać 1/2 łyżki oliwy i rozprowadzić ją po ściankach. Włożyć do miski ciasto i lekko obrócić, by pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 do 45 minut, lub aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
    3. Wyrośnięte ciasto zagnieść energicznym ruchem. Przełożyć na posmarowaną 1 łyżeczką oliwy blachę do pieczenia. Uformować z ciasta prostokątny placek grubości 1 cm, delikatnie wygniatając je od środka ku krawędziom blachy. Skropić od góry pozostałą oliwą. Końcem trzonka drewnianej łyżki porobić w cieście wgłębienia w odstępach około 3 i 1/2 cm. Posypać rozmarynem i parmezanem. Umieścić w zimnym piekarniku na środkowej półce. Na półce poniżej placka postawić płaskie żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Pozostawić placek na 20 do 25 minut, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
    4. Nastawić piekarnik na 190°C. Piec przez 20 do 25 minut, aż zbrązowieje na wierzchu. Zdjąć z blachy, ostudzić na metalowej kratce do studzenia ciast. Podawać na ciepło.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis