Lucjan czerwony cajun

    Lucjan czerwony cajun

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 129 osób

    Pikantne danie z lucjana czerwonego z patelni. Można go zastąpić flądrą lub solą i upiec w piekarniku.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
    • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
    • 0,5 łyżeczki cebuli granulowanej
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 1/4 łyżeczki oregano
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 6 filetów z lucjana czerwonego (po 175 g)
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Na dużym arkuszu papieru do pieczenia wymieszać paprykę z pieprzem cayenne, pieprzem czarnym, cebulą granulowaną, tymiankiem, bazylią, czosnkiem granulowanym i oregano.
    2. W małym garnku, na średnim ogniu, stopić masło lub margarynę z olejem. Posmarować obie strony filetów z lucjana mieszaniną masła, a pozostałą część mieszaniny odstawić. Posypać obie strony filetów mieszanką przypraw.
    3. Na dużym ogniu rozgrzać dużą żeliwną patelnię, aż kropla wody będzie na niej skwierczeć. Jedną stronę filetów skropić połową mieszanki masła i oleju. Włożyć filety na patelnię, stroną skropioną masłem w dół. Smażyć na dużym ogniu, aż ryba będzie porządnie przysmażona (około 5 minut). Skropić filety pozostałą częścią mieszanki z masłem, a następnie odwrócić je na drugą stronę. Smażyć, aż ryba będzie równomiernie przysmażona, a mięso da się łatwo rozdzielać widelcem (około 5 minut). Doprawić do smaku solą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis