Kołaczki z dżemem

    Kołaczki z dżemem

    7polubień
    45min.


    Zrobione przez 172 osoby

    Te ciasteczka można piec z dżemami o różnych smakach.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 ciasteczek

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 85 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 155 g mąki
    • 85 g dżemu truskawkowego
    • 30 g cukru pudru, przesianego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Utrzeć w misce masło lub margarynę z serkiem śmietankowym, do uzyskania lekkiej puszystej masy. Stopniowo dodawać mąkę, starannie mieszając po każdym dodaniu.
    2. Rozwałkować ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką na grubość 1/2 cm. Pokroić w 5 cm kółka. Nałożyć 1/4 łyżeczki dżemu na środek każdego kółka. Złożyć razem dwie przeciwne krawędzie tak, żeby brzegi się lekko pokrywały.
    3. Ułożyć kołaczki 5 cm od siebie na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temperaturze 190°C przez 15 minut. Pozostawić na drucianej podstawce do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis